DES Clubscheidsrechtercursus

 

Eén of twee keer per jaar organiseert hockeyclub DES een cursus voor O14-jeugd, waarin ze online kennis vergaren van de hockeyspelregels. De cursus omvat veel beeldmateriaal waardoor de cursisten spelsituaties kunnen linken aan wat ze zelf al meegemaakt hebben in hun eigen wedstrijden.

De cursus dient enerzijds om de spelers spelregels bij te brengen zodat ze beter weten wat wel en niet mag en anderzijds – en dat is de belangrijkste reden – om later zelf wedstrijden te gaan begeleiden, zoals dat bij elke andere hockeyvereniging het geval is. De cursisten beginnen hier namelijk mee wanneer ze een jaar later O16-jeugd worden. Ze worden dan geacht om wedstrijden van O12-jeugd succesvol te fluiten, waarbij ze de spelregels kennen en samen kunnen werken met hun collega-scheidsrechter.

De cursus bestaat uit een digitale leeromgeving van de KNHB en een klassikale bijeenkomst waarbij we spelsituaties van onze Dames1 gaan beoordelen in quizvorm. De cursisten zien een filmpje waarna ze in groepjes beslissen wat zij zouden besluiten als ze de scheidsrechter waren geweest. Dit bespreken we dan klassikaal om ze uiteindelijk beter voorbereid het veld op te laten gaan wanneer ze zelf moeten fluiten.

Naast de cursus Clubscheidsrechter, worden de cursisten begeleid in de praktijk om ze zo goed mogelijk te kunnen volgen en ze te helpen een betere scheidsrechter te worden.